Puhába csomagolnám, és ahol éppen kedvem tartja, elengedném őket, hogy ne kelljen pancsolni, meg fújkálni, hanem azonnal körbevegyenek a szivárványos buborékok, bárhol, még esőben is, vagy akár zárt térben, egy hétfői értekezleten. És igen, becsomagolnám egyenként a mostani havas esőből a legnagyobb és legszebb hópelyheket is, amiket majd a rekkenő nyárban csomiznék ki, vagy egy liftben dobnám fel őket a levegőbe, hadd szállingózzanak a negyedikre liftezők fejére. És szállíthatóvá tenném a csoki mousse-t is, ne ám má' kiskanállal kelljen kanalazni a vitrinben őrzött családi kristálypohárból – egyszerűen zsebre vágnám és passz. És akkor és ott enném, ahol csak szeretném. A csomagolása is csokiból lenne természetesen. Igen. Egy egész tábla csokiban utaztatnám a csoki mousse-omat, és akkor törnék le belőle egy kockát, amikor csak akarom.
A fene essen a világba, hogy ez már másnak is eszébe jutott.
És milyen jó, hogy más sült fel vele.
Zsófi hozott egy ilyet – és tényleg tejcsokiba csavart csoki mousse van benne, és mégsem az igazi – a mousse picit megszikkad a csokin belül, és pont azt a könnyed levegősségét veszti el, ami annyira lenyűgözi benne az embert. Mert ha már a csoki mousse-nál tartunk, az szerintem akkor jó, ha minden kanálka után úgy érzem, egy falatnyi csokis levegő ér a nyelvemhez, és bármennyit képes lennék megenni belőle. Utoljára és fenomenálisat Bubánál ettem, egy emlékezetes vacsorán – és Viktor követte el. Remek mousse volt, rögtön gondoltam is, hogy megeszem az egész tállal. De hamar telítődni lehet még a legfinomabból is… Ez a Milka csoki viszont fenntartja annak látszatát, mintha a „csomagoláshoz" használt tejcsoki miatt érezné az ember, hogy eltelt.
A csoki maga gyönyörű, ívek fonódnak össze benne, amikben a mousse rejtőzik. Olyan íze van, mintha a mousse-t bent felejtettük volna a hideg kamrában. Gondolkodtunk is rajta, hogy be kéne tenni a mikróba – pár másodpercre.
Mindenesetre klassz próbálkozás, de azt ajánlom a tökéletességre vágyónak, álljanak be a Milka Amavel-gyárba dolgozónak, ha friss (és állandó) hordozható mousse-élményre vágynak.
Milka Amavel
Á la Mousse au Chocolat